teisipäev, 13. september 2016

Melonid

Meloneid sai sel aastal esimest korda kasvatatud ja teeks nüüd kokkuvõtte.

Taimed sain ühe lahke inimese käest, seega sordi nime kahjuks ei tea.

Kaks taime sai panud kasvuhoonesse ja sealt ei saanud ühtegi vilja, isegi esimene õitsemine toimus kuskil vast augusti keskpaigas.

Kaks taime sai avamaale ja sealt sai kokku 14 vilja. Taimed oli terve kasvuaja kahekordse katteloori all, kui ööd püsivalt soojaks läksid tegin tunneli mõlemad otsad tuulutuseks lahti. Taimed sai pandud musta kile peale.

Tolmeldamist tegin ka käsitsi, kas sellest ka kasu oli, ei tea.

Viljade kaal keskmiselt 1300.

Esialgu oli väga raske teha kindlaks kas vili on valminud või mitte. Lõhnamist ei olnud ja varred kuivama/puituma ei hakanud.

Kaks esimest vilja sai liiga vara ära korjatud ja esimene lausa toorelt ära kõmpsutatud, selle vilja kaal oli kõige suurem 1590, teine mis proovitud sai oli sisu juba rohkem värvunud, kuid ikkagi maitsetu ja kõva, sai jäetud lahtilõigatuna järelvalmima.



Esimene

Täiesti toores veel.












Eile so 13.09 sai viljad koristatud, kaks olid väga tugevalt ülevalminud, nii et läksid kohe komposti.

Valminud viljad tulevad päris kergesti varre küljest lahti ja koor on vajutades kergelt vetruv.

Kokkuvõtteks - võib rahule jääda, kuid ise kasvatades tuleks kindlasti enne teha korralik eeltöö ja otsida meie lühikse ja külma suve jaoks sobilikud sordid.




10 kommentaari:

  1. Väga ilus saak ju :) eriti kui minu arbuusikasvatusega võrrelda. Sain ühe vilja ja seegi oli imelik. Ja kindlasti on väga maitsvad, millegi pärast on meil kohapeal kasvatatud arbuusid ja melonid palju paremad või siis ei kõlba poe omad lihtsalt eriti kusagile. Tubli, et viitsisd jännata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, täitsa rahul, kuigi vahepeal näis küll, et viljad ei saagi valmis.

      Kustuta
  2. Ilus saak,minul sel aastal ebaõnnestusid nii arbuus,kui melon.

    VastaKustuta
  3. Kurb...Arbuusi kasvatamine ebaõnnestus mul samuti, suurte vihmadega said taimed hukka. Aga see suvi oligi selline paras proovikivi, kord ei antud üldse vihma, siis uputas.

    VastaKustuta
  4. Mina kasvatasin sel aastal nii melonit kui arbuusi, aga kasvuhoones. Ja saak oli küll väike, sest ei julgenud palju vilju külge jätta, aga väga maitsev. Ja meloni lõhna oli kasvuhoones kõvasti tunda kohe. Sordiks oli kantaluup-melon, "Emir F1". Arguus oli "Sugar Baby", mõlemad väikesemapoolsed.
    maurus

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore :)
      Ise eeldasin ka saaki tegelikult eelkõige kasvuhoones olevatelt taimedelt, aga läks hoopis teisiti.

      Kustuta
  5. Minu õue arbuusikasvatus läks tänavu aia taha, suresid lõpuks ikka välja. Muidu olen korra varem õues kastis kasvatanud ja saaki ka saanud, kaks väikest `Sugar Babe`. Sinu melonisaak on ikka aukartustäratav ja inspireeriv ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahe taime pealt 14 vilja on tõesti üle ootuste vägev saak, algaja õnn äkki :)

      Kustuta
  6. Väga hästi õnnestunud eksperiment, said suure kogemuse.
    Naljakas on see, et kaks aastat pole me saanud kasvuhoonest kurki, tänavu avamaalt aga meeletu koguse.

    VastaKustuta
  7. Veider on see värk jah, mul ka kasvuhoonekurkide tôeline ikaldus. Melonit ja kurki pole proovinud kasvatada. Füüsalit olen proovinud, vaid esimesel aastal oli korralik saak. Ilmselt rohkem ei ürita

    VastaKustuta