kolmapäev, 13. mai 2015

Mugulamaa juttu ja lillepilte

Igal aastal enne mai kuud luban ma endale, et sel aastal teen teisiti, võtan kohe täitsa rahulikult ja ei mingit tormlemist ja ülepingutamist ja seljavalu jne. Jutt käib siis täpsemalt mugulamaast ja teoorias on see plaan tõesti ilus ja reaalne ja eelkõige loogiline. Teha vaikselt ja rahulikult, iga päev, kui ilm kannatab mitte üle 3h. Aga kui olen seemned, söögi-joogi rattale pakkinud, kohale läinud, siis läheb kõik just nii nagu alati, ei mingit natuke ja natuke, kui teha siis juba teha ja kui ikka 7-8 h tööd teha siis on tulemust ka. Eriti veel kui antakse 3 päeva jutti imeilusat ilma, seda on ju lausa patt raisata.
Seega tänaseks maa üle käidud, peenrad tehtud ja kõik mis külma ei karda on maas. Mõnus! Teine päev oli kõige sündmusterohkem. Mingi hetk tuldi lähedalasuvale krundile kartuleid panema. Ja kohe terve suguvõsaga, suur hulk inimesi kes üldse mitte eestlastele omaselt kõva häälega neid kahte, kes vagusid hakkasid tõmbama õpetussõnu jagasid ja kõvade hõigetega muudkui märku andsid, et seda ja toda tehakse valesti ning peaks ja võiks hoopis nii. Täitsa naljakas oli! Kartulipanek läks samamoodi, 2 tegid tööd ja teised õpetasid. Siis märgati, et viljapuude alla on natuke naati, mille peale keegi seletama hakkas, et tal on ühte head mürki ja saab seda anda, see võtab kõik ära. Kõige kõvema häälega seletas aga üks noor mees, kes muudki kordas, et no küll on ikka hea, et ei pea mingi vastiku maa harimisega tegelema, ei saanudki aru, kas ta pidas silmas seda, et nad olid lasknud kellelgi hommikul oma maa kultivaatoriga üle lasta, seega et ei mingit käsitsi harimist või seda et mina rammusaid võililli välja juurisin süsteemis kükki-püsti. Ja läinud nad olidki.
Suurem osa peenraid on veel multšimata, see tuleb veel ka ära teha, sest mugulamaal puudub absoluutselt igasugune lisa kastmise võimalus, seega saavad sealsed taimed just täpselt niipalju vett kui taevast antakse. Aga sel aastal tuleb vist ikkagi kanistritega ka tassida, kuna leidsin teiste blogidest ühe eriti inspireeriva väetise/taimede turgutamiseks lahuse tegemise võimaluse ja seda tahan kindlasti mugulamaal proovida. Eks siis tule see kodus valmis teha, ära lahjendada ja kanistritega sinna viia + üle jääv murusegu mis läheb multšiks. Esimene laar peakski tänaseks valmis olema.
Täna hommikul sadas vihma ja homseks lubas ka. Ja tuulutab koledasti.
Tigusid on sel aastal maru palju, paharetid olid ööga Fritillaria michailovskyi õied nahka pannud :( väikesed räbalad ainult järgi.


                                                                 

04.05.2015


Trillium chloropetalum var. giganteum white

Uustulnuk ja sel aastal lausa 4 õit :)



04.05.2015

Sanguinaria canadensis

Samuti esimest aastat, nii armsad :)


 Tulipa turkestanica





Fritillaria michailovskyi

Õisi sel aastal vähe ja need vähesedki olid nii isuäratavad, et said tigude poolt söödud


07.05.2015

 Tulipa Praestans

Tõsiselt kärts värv!





 Anemone blanda

Eelmisel aastal ei õitsenud.

Kahjuks ei õnnestu seda ilusat sinist värvi pildile saada.




 Tarda dasystemon

On samuti sel aastal laienenud.




 11.05.2015


11.05.2015

 Erythronium 'Pagoda’




11.05.2015

Kuumast lontis


11.05.2015


Erythronium `White Beauty`  

4 kommentaari:

  1. Nii ilusad taimed sul seal. Igatsen ka valget koerahammast, oma meelest ostsin ka, aga ikka on kollane. Kolmiklilled on ka nii toredad, ehk ka kunagi tulevad meile. Mugulamaa juhtumused päris omapärased :)

    VastaKustuta
  2. Väga ilusad pildid! Püvililled näevad pildil ka mulle väga apetiitsed välja, meil tigudega sama maitse :)

    VastaKustuta
  3. püvililled ongi väga apetiitsed ilmselt paljudele peale tigude ja eriti armastavad neid peale aednike liiliakuked :(

    VastaKustuta
  4. Kartulit ei panda enam nälja, vaid aktsiooni enda pärast :)
    Pildid on ilusad ja kvaliteetsed, eriti punane tulp veepiiskadega, ilus maaliline ja emotsiooniga õrn pilt.

    VastaKustuta