laupäev, 2. mai 2015

Aprill ja mai algus

Aeg lendab nii kiiresti ja ongi juba kätte jõudnud mu lemmikaastaaeg, kus kõik muutub mitte päevade vaid lausa tundide ja minutitega. Mõnus! Aga nüüd vahepeal toimunust.
Kasvuhoone sai uuesti püsti 11 aprill ja samal päeval sai alustatud ka uue komposteri ehitusega. See tünni süsteem ikkagi ei toiminud nii nagu lootsin ja liiga väike oli ta ka. Vaatamata õhutustorule kippus haljasmass siiski pigem mädanema ja oli selline plöga. Niisiis tegime uue, seekord puidust kasti ja eelmisest oma 5 korda suurema mahtuvusega. Tänaseks on see praktiliselt juba täis, nii et lootus et haljasmassi aiamaale vedama ei pea, see siiski ei täitu. Vanas komposteris prooviks sel aastal kurke kasvatada. Näis, seni on kurgikasvatuse tulemused sellised suhteliselt nirud olnud. Paar aastat sai erinevaid variante katsetatud rõdul, aga see oli täielik läbikukkumine, eelmise aasta potis kasvatus andis juba tunduvalt parema tulemuse. Nüüd prooviks tünnis.
18 aprill toimus esimene talgupäev. Põhja-Eesti, mere ääres. Sai siis ettenägelikult ikka korralik vammuste kiht selga aetud, sest tuult ja külma mina pelgan, eriti tuult ja siis ehmatusega tõdetud, et käte üles tõstmine on vammuste rohkuse tõttu juba päris raskendatud. Aga see oli ük igati kordaläinud ja mõnus päev. Ja üllatav oli see, et kui meil siin vingusid lõputult külmad ja tugevad tuuled, siis sel päeval oli mere ääres täiesti rahulik ja päikeseline, ilm nagu tellitud.
Ilmast rääkides oleme aga saanud siin igasugust ja kõikvõimalikku kaela, nii lund kui rahet. Viimane tegi pahandust ka, potis olevad hostad on juba suured ja rahe lõhkus lehed ära.
Esimene niitmine sai tehtud eile, so 1 mail. Super ilm oli!
Täna aga sajab ja sajab, õhtul tuli korraks päike välja ja näidati vikerkaart ja et uhkem oleks, siis lausa kahte..





Ah jaaa, talgupäeval nägin fokini kõbla ja selle kasutamist. Kodus uurisin veel ja näitasin ka mehele pilte, et vaat selline hea tööriist, et lausa mitme eest ja sel nädalal äkki voilaaaaaaaa ta-daa, mu üllatuseks toodi mulle selline asi


Ja täiesti ise tehtud pealegi! :) Tõesti on mõnus, eile sai kõik põõsa alused puhtaks tehtud ja avastasin, et sellega on maru hea murust võililli välja saada st mitte siis juurega vaid lihtsalt pealsed naksaki pealt maha. Mõnus, olen ülirahul ja ilmselt oleks ühte ka aimaale vaja (täitsa tüüpine ju, saad ühe, hakkad kohe ka teist tahtma :D).

Homme, kui päikest antatakse tahaks lillede pildistamise ka ete võtta. Üllatav on see , et valge kolmiklill sätib ennast juba kohe-kohe õitsema, samas kollane alles hakkab maast välja pugema.

Hetkel näib, et mingeid suuri kadusid ei ole, talve ei elanud üle vaid mõned potis olijad, näiteks maadjas jänesekapsas, kõik hüatsindid ja kõige rohkem on kahju, et näib et ka kaks kõrrelist -amuuri siidpööris ja teravaõiene kastik. Sellest on küll kahju, aga samas lootus jääb, uusi võrseid ei ole kumbi ajanud, aga samas juured on sellised nii ja naa eks ole näha.


3 kommentaari:

  1. Siidpööris ongi selline hilisem, mul ka veel ei ole ärganud, seevastu teravaõieline- ja lühikarvane kastik on juba päris suured. Maurus

    VastaKustuta
  2. Ka mul enamik kõrrelisi magab veel sügavat und.

    VastaKustuta
  3. Nii kaunid vikerkaare kaadrid. Olete palju jõudnud. Ise siin veel unistan kasvuhoonest.

    VastaKustuta