kolmapäev, 6. aprill 2016

Kevadhooaeg on alanud, tomatid ja muud aiajuttu

Täna hommikul 6.30 näitas termomeeter akna taga +7,4, võttis lausa silmi pilgutama ja uuesti vaatama. Eilne hommik näitas veel miinuseid. Aga tänaseks lubaski lausa +17 soojakraadi. Lumi on praktiliselt läinud, mõned laialilöödud kamakad veel on ja tiik on veel täiesti jääs, aga muidu on juba kevadine ja hakkab vaikselt looma.
Tomatid said sel aastal hilja mulda ja kõik ei ole veel üles tulnud. Sel aastal prooviks uuesti ka pottides kasvatamist, kuid seekord madalakasvulisi. Nagu ka varasemalt sai igat sorti pandud ainult üks seeme, et siis kui läheb kasvama siis läheb ja kui ei, siis ei, nagunii on neid rohkem kui kasvuhoonesse mahub ja pottides kasvatamise õnnestumine sõltub ilmselt siiski suuresti suvest. Kaks viimast aastat on tomatite kasvatamine kehvasti läinud, suve lõpus on igasugu jamad tekkinud ja saak on olnud kesine. Seetõttu saab sel aastal ka kodumaiseid sorte proovitud, jutu järgi on haiguskindlamad ning saagikad.
Sel aastal siis said mulda

Tomatid 2016

Big Red Pear
Härjasüda
Costoluto
Tumbling Tom kollane
Window box
Pineapple
Golden Cherry
Black Krim
Kосмонавт Bолков
Varto
Mato
Vilma
Gold Nugget
Moneymaker
Outdoor Girl
Venus 
Härjasüda kollane
Herodes
Mirabell
Malle

Kuidagi üllatavalt pikk nimekiri, kui nüüd vaatama hakata.

______________________________________________________________________

Tänane päev tuli tõesti soe, kuni lõunani paistis ka päike. Tuul oli tugev. Sai pisut peenraid korrastatud, sodi ära ja üllatuslikult oli maapind juba päris pehme, veel paar päeva tagasi kui tahtsin viltu olevat silti tagasi lükata, oli maapind veel nii jääs, et silt ei liikunud kuskile. Aga kahjuks jäi õues töö siiski pooleli, sest kell 15 hakkas sadama. 

Õitsejaid on hetkel veel vähe - alustasid lumekupud, lumi ja märtsikellukesed. Teised on veel ninad ja läheb aega. 

Esimene nähtud liblikas oli kollane!

8 kommentaari:

  1. Tomatite nimekiri on tõesti aukartust äratav :) Ja tundub, et elaksid kui põhjanabal kui teistega võrrelda. Tegelikult ongi parem, et aed aeglaselt atra seab. Tänane ilm oli liiga soe aprilli alguse kohta ja ma ei imesta kui aprilli lõpus lumi või mõni muu selline jama tuleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lund küll enne novembrit-detsembrit uuesti ei tahaks.

      Kustuta
  2. Me just sulame viimaseid laike lahti, aga aprilli algusse tänane soojus küll hea pole.
    Sul peab küll üüratu kasvuhoone olema, kuhu kõik need taimed mahutada, aga eks tomat ole väärt kraam kah

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vastupidi, imeväike on, aga kõiki sorte on pandud 1 seeme mulda ja kõik ei pruugi ka üles tulla ning madalakasvulised lähevad pottides rõdule kasvama. Näis kuidas sel aastal läheb :)

      Kustuta
  3. Sul on väga lahe kasvuhoone, mulle kangesti meeldis.
    Aprillisoojus on tavaliselt nädalakese, nüüd mahutas ühte päeva ära, tore, et sul lume ära sulatas :)

    ma külvasin ka hilja ja üldse, tomateid polegi varem külvanud, näis, kuidas läheb. Ilusat hooaja algust!

    VastaKustuta
  4. Igat tomatit üks sort on tegelikult maruhea idee - saab nii paljud sordid kõik ühe suvega ära maitstud. Ma ei teadnudki, et härjasüdant on ka kollast olemas. Punast on saanud proovida, ei jäänud nagu meeldegi teine millegagi, ehkki on kiidetud sort.

    VastaKustuta
  5. Oh, mäletan su postitust tomatisortidest! Ehk on ka mul kunagi kasvuhoone. Mõnusat aiaaega!

    VastaKustuta
  6. Kollane liblikas-kuldne suvi, ehk on ka tomatitele sel aastal ilm armulisem. Mul ka sel aastal rohkem nö kundla peale minek- Malle, Moneymaker, Terma, mingi madal pôôsasjas Bajaja ja erivärvilised kirsid

    VastaKustuta