neljapäev, 25. mai 2017

Mai lõpp

Ometi kord on kevad käes ja iga päevaga läheb üha rohelisemaks. Kirsid õitsevad ja kohe-kohe alustavad õunapuud. Täna oli kuulda ka esimest äikest. Siia see siiski ei jõudnud, aga päris kõvasti kõmises.

Vihma oleme saanud, aga selliseid väiksemaid sabinaid, korralikku kastmist mitte.

Esimene niitmine sai tehtud eelmisel nädalal. Rohi kasvab silmnähtavalt ja käes on võililleväljade aeg.

Kartul on veel maha panemata, seda küll ajanappuse tõttu, sest siis kui on aega on ilmaga midagi viltu ja kui on ilma, siis ei ole aega. Tomatid on ka alles pottides. Ööd on kohati veel nii külmad olnud, et mitte ei ole julgenud, aga sel nädalal tahaks selle töö ka ära teha.

Lumi, mis siin mai kuus maha tuli tegi taimedele omajagu kahju, norulill, mis just ennast õitsema hakkas sättima sai kõige tugevamalt, kõik kohe-kohe avanevad õied olid järgmiseks päevaks mustad, samuti oli sõnajalalehise lõokannusega, tulpide ja laukude lehed said ka kõik kahjustusi.

Kahjudest on vast veel vara rääkida, aga väga paljud püvililled ei ole veel üles tulnud, ikka väga paljud... Kindlasti on välja läinud kaderohi :( ja enamus leviisiaid.


Suureõieline norulill
Uvularia grandiflora

Pulsatilla vulgaris `Alba`



Tarda dasystemon

Tulipa turkestanica 


On sõnajalgade lahtirullumise aeg






Kevadmagunad on mu ühed kevadised lemmikud. Nende tulemine on niivõrd armas.

Sanguinaria canadensis




Trillium chloropetalum var. giganteum white






Erythronium 'Pagoda’ 
Erythronium `White Beauty`

Aga see on üks tõeline mõistatus, kes ja kust. Absoluutselt ei mäleta ja taimetabelis millegipärast ka sissekannet ei ole. Täielik metsamõistatus.

Värvus on tunduvalt erksam kui pildil.

Mis priimula ja kelle käest?!?
Paar päeva tagasi hommikul jäi silma, et misasja need rasvatihased nii kahtlaselt sebivad edasi ja tagasi. Lõpuks läksin ikka uurima ja olge lahked mis nemad hommikuga valmis olid meisterdanud. Eelmisel päeval seda veel kindlasti ei olnud, kuna siis sai õhtul postkastist reklaamid välja võetud. On ikka tegelased. Pesakast aias olemas ja täiesti tühi veel, aga ei, nendel vaja postkasti pesa teha :D Ei tahtnud põldvarblastest vist kehvemad olla, viimased pesitsevad nimelt tänavavalgusti sees.








8 kommentaari:

  1. Kahjusid on jah üksjagu ja just kevadisi aga vara veel kadunukesi kokku lugeda tõesti. See priimula on sul sieboldi priimula ja on võinud vabalt ka millegi kaisus kaasa tulla. Mina olen sedasi ikka igasuguseid toredusi saanud. Mis tihaseperest nüüd siis saab ? Jäävadki postkasti või :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tunnistan ausalt, et postkasti pesakastiks siiski teha ei lasknud, kuid seda ainult seetõttu, et sain pesaehitusele kohe jaole, kuna õhtul seal midagi veel ei olnud. Ega see minu poolt ilus tegu ei olnud, aga rääkisin nendega, et see tõesti ei ole pesa jaoks hea koht ja õhtul sai veel üks uus pesakast aeda üles pandud lootuses, et ehk leiavad selle sobiliku olevat.

      Kustuta
  2. Mina sain täpselt samasuguse sieboldi priimula eelmisel aastal Anglesinalt :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seega suure tõenäosusega on ka minu priimula Anglesinalt, kokukal sai (saab alati) igasugu põnevaid taimi plaaniväliselt lahketelt jagajatelt vastu võetud :)

      Kustuta
  3. Kahjuks polnud see talv paljudele sibullilledele armuline, kahju, aga mis teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, eks kõik need hukkumised on kurvastavad... Minul läksid sel aastal just paljud püvililled välja.

      Kustuta
  4. oi, kui lahe, postkastis pesa! Nii muhe :P
    Nüüdseks on ehk sibulikud nina välja pistnud, natuke soojemaks on läinud, kui muidugi vahepealne külm laamendanud pole.
    Huvitav, kuhu nad järgmiseks oma pesa teevad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks meie aeda nad uut pesa ei teinud. Õhtul sai küll uus äsjavalminud ja just rasvatihastele sobilikus mõõdus auguga pesakast üles pandud, lootuses, et lähevad sinna, aga ei.. Eks paha tunne oli ikka....aga jääda lootma et postiljon silti loeb ja et keegi silti ära ei võta et sinna postkasti mitte midagi panna, sellele nagu ei julgenud ka lootma jääda.

      Kustuta