esmaspäev, 8. september 2014

Septembri algus nagu suvi

Oi mul oli eile supermõnus päev. Esiteks oli ilm suviselt soe, lausa nii soe, et õues sai olla kuni õhtuni lühikeste käistega. Alustuseks sai mugulamaalt komposti toodud, suur tünnitäis ja siis sai istutamisega alustada. Kõigepealt sai maha elulõng mis läks roosikaarele. See käis lihtalt ja nüüd jääb vaid loota, et mingeid probleeme ei tule ja ta kenasti kasvama hakkab. Siis läks keerulisemaks, kuna alustuseks sai kaks suurt roosi maha lõigatud ja siis algas nende välja juurimine. Väänroos kolis valge väga lühikest aega õitseva roosi asemele. Viimane sai välja juurides nii palju viga, et loobusin mõttet ta mujale paigutada. Väänroosi kättesaamine oli muidugi ka paras jama, aga eks kevadel ole näha kas saab asja. Väänroosi rest sai maja poole nihutatud ja sinna läks samuti elulõng. Ja oligi päev läbi, aga see oli nauditav. Tänane hommik ei olnud seda mitte, kui ma enda pealt jälle puugi leidsin, sel aastal vist juba kolmas kord.. No mida, see on juba liig mis liig! Seekordne puuk laborisse ei lähe, esiteks on see suht mõttetu. Saaks eelmise aasta jamast kõigepealt terveks, mingitest uutest haigetest puukidest ei taha kuuldagi. Eelmise aasta augusti lõpus saadud puuk osutus haigeks - borrelioos. Enda testi tegin oktoobis ja selle IgM oli 28,6 (18-22 on piiripealne ja alates 22 on positiivne). Rohte peale ei saanud ja terve talv läks meeletute peavalude ja väsimuse käes vaeveldes. Uus vereanalüüs tehti mais ja see näitas IgM tasemeks 27,7, et siis praktiliselt muutusteta. Rohte ikka peale ei saanud. Kusjuures kõik oma puugid olen korjanud enda aiast, niisiis on mulle siia siginenud kurjad ja pahatahtlikud puugid ja minust on saanud pesuehtne puugimagnet. Urrrrrrrr, see on teema, mis vererõhu lakke tõstab ja need on putukad, keda ma näha ei soovi..
Olgu, läks teemast kõrvale ja et paremate nootidega lõpetada, siis tänaseid vaateid


                                               Polystichum aculeatum – ogane astelsõnajalg


                                                   Blechnum spicant – Tähk-roodjalg

 
                                             Adiantum pedatum `Subpumilum` - varvasadiantum


                                    Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla' - maarja sõnajalg


                                                                                  Nimetu

 Athyrium filix-femina 'Frizelliae' Harilik naistesõnajalg- pildile oli kehv saada, et ta ilu korralikult välja tuleks...




4 kommentaari:

  1. Oot aga ma ei saanudki aru, miks Sa rohtusid ei saanud? Ma käisin ka korra metsas seenel juba aga ise kardan päris tõsiselt puuke praegu sest kui mõne haige endale külge saaks (sülita üle õla) oleks titel ka kohe tõbi käes ja imetamisega ka lõpp. Vahvad sõnajalad Sul!

    VastaKustuta
  2. Vaat ei teagi, sain vaid vastuse, et küll organism ise hakkama saab. Mis oli muidugi üllatav, kuna kirjutatud on palju, kui halvasti borrelioos võib lõppeda kui ravi peale ei saa. Üldse on jäänud mulje, et kui mõnda aega tagasi kirjutasid arstid väga kergekäeliselr rohte, siis nüüd pigem üldse mitte. Ja seda nii lastel kui ka täiskasvanutel. Ma ei ole inimene, kes hea meelega rohte neelab, aga tõsiste asjade puhul küll oma tervisega eksperimenteerida ei tahaks, aga suurt valikut ka ei ole. Eks ma siis nüüd käingi omal algatusel poole aastaste vahedega vereanalüüse tegemas, et näha kas on midagi paremaks läinud.

    VastaKustuta
  3. Nii ilusad vaated. Sõnajalad samuti

    VastaKustuta
  4. Mul sel aastal kolmas borrelioos kümne aasta jooksul! Eelmise korra IgM veel üleval, kui tuli sel suvel uus laks! Ja mulle pani arst kohe AB peale, isegi vereanalüüsi tegemata, vaid iseloomuliku punase rõnga alusel. Maurus

    VastaKustuta